Saveti MMF ne leče naše probleme

Bez autora
Aug 23 2011

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić dočekao je juče delegaciju misije Međunarodnog monetarnog fonda – koja u Srbiji boravi povodom sklapanja aranžmana iz predostrožnosti – spokojan. U njegovom „dvorištu” problema, zapravo, nema.Visoka inflacija, koja ga je proganjala otkako je stupio na tu dužnost prošle godine, sada je na silaznoj putanji i verovatno će, tamo negde, početkom naredne godine biti na nivou iza kog je on stao kao branilac monetarne politike. I ne samo to. Ništa ne ukazuje da bi ovu njegovu „sreću” nešto moglo da pokvari, jer nema signala da nam se sprema bilo kakav inflatorni šok...

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić dočekao je juče delegaciju misije Međunarodnog monetarnog fonda – koja u Srbiji boravi povodom sklapanja aranžmana iz predostrožnosti – spokojan.

U njegovom „dvorištu” problema, zapravo, nema. Visoka inflacija, koja ga je proganjala otkako je stupio na tu dužnost prošle godine, sada je na silaznoj putanji i verovatno će, tamo negde, početkom naredne godine biti na nivou iza kog je on stao kao branilac monetarne politike. I ne samo to. Ništa ne ukazuje da bi ovu njegovu „sreću” nešto moglo da pokvari, jer nema signala da nam se sprema bilo kakav inflatorni šok.

Razgovori sa predstavnicima MMF-a, koji su juče počeli održavanjem plenarnog sastanka u NBS, nastavljeni su takođe juče u Vladi Srbije čiji prvi čovek Mirko Cvetković, uprkos umirujućem tonu saopštenja koje je izdao, ne može da prenebregne to da su svi rizici ekonomije zbog kojih se ova međunarodna finansijska institucija zove nanovo u pomoć u njegovom dvorištu. Deficit budžeta, nelikvidnost privrede, pad investicija…

Jedan učesnik razgovora, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da su razgovori dobro počeli, ali da je kod obe strane očigledna bila zabrinutost zbog nove krize koja već pogađa svetsku ekonomiju, a čije razmere na našoj koži tek treba da osetimo.

....

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik